E-vitamin med naturligt ursprung
E-vitamin (tokoferol) är ett fettlösligt vitamin som kan framställas syntetiskt eller ur naturliga råvaror. Helhetshälsa E-vitamin har naturligt ursprung. Det utvinns ur oljan från bönor.
Du kan se att det är en naturlig form av E-vitamin genom att titta på namnet.
Naturligt E-vitamin har ett “d-” först i namnet (d-alfatokoferol) medan den syntetiska formens namn börjar på “dl-” (dl-alfatokoferol).
Helhetshälsas E-vitamin har naturlig form och heter d-alfatokeferylsuccinat.
E-vitamin i kosten
Mest E-vitamin finns i oraffinerade vegetabiliska oljor, framförallt vetegroddolja. Vid blekning och annan förädling av oljorna försvinner en stor del av vitamin-innehållet.
Fullkornsprodukter, vetegroddar och vetekli innehåller mycket E-vitamin. Andra goda källor är nötter, frön och mandlar. Vitaminet finns även i torskrom. Mindre mängder E-vitamin finns också i grönsaker och frukt, framförallt i torkade aprikoser.
Hälsofunktioner
E-vitamin är en fettlöslig antioxidant, som skyddar fleromättat fett från nedbrytning.
I kroppen omges varje cell av ett membran som innehåller fleromättat fett. Det betyder att E-vitamin skyddar cellernas membran.
E-vitamin bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
Samverkar med C-vitamin
När E-vitamin verkar som antioxidant förlorar det en liten del av sin struktur och övergår till reducerad form. Den reducerade formen saknar antioxidant-effekt. För att kunna fungera igen behöver vitaminet återbildas. Vid återbildandet deltar C-vitamin.
C-vitamin bidrar till att återbilda den reducerade formen av vitamin E.
Förvaring: Torrt i rumstemperatur och oåtkomligt för små barn.
Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.