Vanliga frågor
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om våra produkter. Hittar du inte svaret på din fråga kan du alltid kontakta oss.
Gravid
Absolut, det går alldeles utmärkt. Vår AlgOmega3® är fri från tungmetaller, miljögifter och andra föroreningar, och är dessutom fri från jod. Det går också bra att äta AlgOmega3® under amning.
Omega 3 vid graviditet och amning
Visste du att gravida och ammande har ett ökat behov av omega 3-fettsyran DHA?
Det beror på att fostret och spädbarnet behöver DHA för utvecklandet av hjärnan och ögonen.
Moderns intag av DHA bidrar till normal synutveckling och normal utveckling av hjärnan hos foster och spädbarn som ammas.
För att få effekt behöver gravida och ammande äta 200 mg mer DHA än de 250 mg DHA+EPA som rekommenderas för övriga vuxna.
Det betyder att du som är gravid behöver äta nästan dubbelt så mycket omega 3 som annars.
DHA i kosten
I maten finns fettsyran DHA främst i fet fisk, som sill, makrill och lax.
Du kan också själv bilda DHA ur Omega 3-rika vegetabilier som Linfröolja, Hampaolja, Rapsolja och valnötter.
För att tillgodose det ökade behovet på 200 mg extra DHA per dag behöver du som är gravid äta 100 gram fet fisk 2-3 gånger i veckan,
eller 5 matskedar rapsolja/dag
eller 4 ägg om dagen
eller 1 msk Hampa- eller Linfröolja per dag.
AlgOmega 3
Om du inte äter fisk regelbundet är Helhetshälsa AlgOmega3® ett alternativ.
En kapsel Helhetshälsa Kallpressad AlgOmega3® ger 250 mg DHA.
Är du gravid eller ammar?
Här besvarar vi frågor som vi ofta får från gravida och ammande.
Folsyra och graviditet
I Sverige rekommenderas alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta tillskott av 400 mikrogram folsyra. Om du har glömt folsyra före graviditeten, börja genast med tillskott. Vitaminet är viktigast i graviditetens början, från första veckan.
Fortsätt att ta folsyratillskottet under graviditetens första 12 veckor.
Om du är vegetarian eller vegan är det möjligt att du klarar dig utan folsyratillskott. Vegetarisk kost, speciellt mörkgröna grönsaker och bönor, är rik på folat (folat är den naturliga formen av folsyra som finns i mat).
Gravid/ammar - kost
Om du behöver tillskott, eller vilka tillskott du behöver som gravid och ammande beror väldigt mycket på hur din kost ser ut.
Allätaren har lättare att tillgodose behovet av B12, järn och zink än den som äter vego.
Den som är vegetarian eller vegan får istället mera fibrer, magnesium, C- och E-vitamin från maten. Färgglada vegetabilier ger också karoten som i kroppen kan omvandlas till A-vitamin vid behov.
Fortsätt att äta allsidigt och hälsosamt under hela graviditeten. Om du utesluter någon typ av livsmedel, ta tillskott av de vitaminer och mineraler du går miste om.
Viktiga vitaminer för gravida och ammande
Vitamin B12 bidrar till normal bildning av röda blodkroppar, normal immunfunktion, att minska trötthet och utmattning samt har en roll i celldelningsprocessen (d.v.s. när det befruktade ägget utvecklas och fostret växer till ett barn).
I kosten finns B12-vitamin naturligt endast i animaliska livsmedel som mjölk, kött och ost, men vissa veganska livsmedel är berikade.
Folsyra/Folat bidrar till vävnadstillväxt hos gravida och till normal blodbildning. I kosten finns mest folat i lever, grönsaker och bönor.
D-vitamin behöver de flesta tillskott av vintertid. Det gäller även dig som är gravid. D-vitaminrik mat är fet fisk. Vissa livsmedel berikas också.
Är du gravid eller ammande vegetarian eller vegan? Då är B12 och D-vitamin speciellt viktiga tillskott för dig. Ett tips är Helhetshälsa VegoOptimal .
Viktiga mineraler för gravida och ammande
Mineraler som är speciellt viktiga att tänka på under graviditet och amning är järn, selen och zink.
Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin (d.v.s. normal blodbildning). Järn bidrar även till normal syretransport i kroppen och till att minska trötthet och utmattning.
Selen bidrar till att bibehålla normalt hår och till normal sköldkörtelfunktion.
Zink bidrar till normal DNA-syntes (ett steg i celldelningen) och till normal fertilitet och reproduktion (d.v.s. fruktsamhet). Zink bidrar även till normalt hår och normal immunfunktion.
Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion. Den främsta källan till jod i maten är jodberikat salt. Om du inte använder sådant behöver du sannolikt jodtillskott.
Är du gravid eller ammande vegetarian eller vegan? Då kan du behöva tillskott av ett eller flera av dessa mineraler.
Kramp i benen på natten?
Om du besväras av nattliga muskelkramper i benen under graviditeten kan du behöva kalcium, D-vitamin och magnesium.
Kalcium och magnesium bidrar till normal muskelfunktion.
D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
Vilka tillskott ska jag undvika som gravid?
Vi får ofta frågor om vilka tillskott som ska undvikas under graviditet och amning och vilka som är säkra att använda.
Svar: Under rubriken "Gravid/mamma" hittar du tillskott som kan användas av gravida och ammande.
Dessutom kan de flesta av Helhetshälsas övriga vitaminer, mineraler och fettsyror användas. Men du bör samråda med mödravårdscentralen om vilka tillskott du behöver - och hur mycket, eftersom det är individuellt.
Det du alltid ska undvika är kosttillskott som innehåller örter och preparat som kan vara utrensande.
Algolja vid graviditet?
Du vet säkert att gravida ska undvika vissa alger och kosttillskott med alger för att inte få i sig för mycket jod.
Men visste du att Helhetshälsa Omega 3-tillskott Algomega3 och Kallpressad AlgOmega3 inte innehåller jod? Därför är de perfekta för gravida och ammande. De kan även användas av små barn.
Algoljorna utvinns från alger som inte producerar jod. Produkterna innehåller därför inget jod.
Ekologiska kosttillskott vid graviditet
Under graviditeten är det många som vill äta så ren mat som möjligt, utan onödiga tillsatser, och helst ekologiskt. För dig som vill ha ekologiska kosttillskott under graviditeten har Helhetshälsa bland annat ekologiskt jod och ekologisk folsyra.
Vitaminer vid graviditet
Funderar du över om din kost ger tillräckligt av alla vitaminer och mineraler som behövs under graviditet och amning?
Helhetshälsa MammaOptimal innehåller vitaminer och mineraler speciellt anpassade för dig som är gravid eller vill bli det. Perfekt även för dig som ammar.
Här är några vetenskapligt underbyggda tips och råd som förhoppningsvis kan öka din chans att bli gravid.
Folsyra
Du har säkert hört att alla kvinnor som planerar en graviditet ska ta tillskott av 400 mikrogram folsyra per dag. Folsyra är speciellt viktigt för att fostret ska utvecklas normalt under de första veckorna av graviditeten, vilket förhindrar tidiga missfall. Det är därför du ska börja ta folsyra redan innan du blir gravid.
I kosten heter vitaminet folat. De högsta folathalterna finns i lever, bladgrönsaker och bönor.
Folat har en roll i celldelningsprocessen. Celldelning sker när ett foster växer och när ägg och spermier bildas. Därför är det viktigt att båda föräldrarna äter tillräckligt med folat, eller tar tillskott av folsyra.
Fler viktiga vitaminer och mineraler
Ett viktigt ämne för fruktsamheten. Zink bidrar till normal fertilitet och reproduktion, vilket betyder fruktsamheten hos både kvinna och man.
Förutom folat och zink är det flera vitaminer och mineraler som har en roll i celldelningsprocessen, när ägg och spermier bildas. Dessa är järn, kalcium, magnesium, B12-vitamin och D-vitamin.
Både du och den blivande pappan behöver få tillräckligt av allihop, för att er fruktsamhet ska vara optimal.
För mannen: Ät fisk flera gånger i veckan!
Hos mer än 30 % av alla par som söker hjälp för fertilitetsproblem beror svårigheten att bli gravid på att spermierna har nedsatt kvalitet. För spermiernas kvalitet är det viktigt att mannen äter fet fisk flera gånger i veckan. Läs mer här…
Fisken innehåller omega-3-fettsyror som har betydelse för spermiernas förmåga att simma. Fet fisk är exempelvis lax, sill och makrill.
Minska stressen
Dina hormoner påverkas av stress. Du vet säkert att mensen kan utebli på grund av stress. Därför är det viktigt för dig som vill bli gravid att du tar väl hand om dig själv och försöker att minska på stressen.
Sluta röka
Att röka eller snusa försämrar fruktsamheten hos både kvinna och man. Därför är ett tips till dig som har svårt att bli gravid att både du och den blivande pappan slutar röka och snusa.
Kosttillskott för dig som vill bli gravid
Helhetshälsas kosttillskott MammaOptimal är ett multivitamin-mineral speciellt komponerat för dig som är eller vill bli gravid, med 500 mikrogram folsyra per dagsdos.
Helhetshälsa EKO-Folsyra innehåller folat från ekologisk spenat, 500 mikrogram per kapsel.
Kosttillskott för den blivande pappan
Helhetshälsa AlgOmega3 innehåller samma typ av omega-3-fettsyror som fet fisk. Tillskottet utvinns från alger och är ett veganvänligt omega-3 för personer som sällan äter fisk.
Helhetshälsa ZinkOptimal är ett zinktillskott. Zink bidrar till normala testosteronnivåer och till normal fertilitet och reproduktion (fruktsamhet).
SelenOptimal innehåller selen, som bidrar till normal spermatogenes (bildandet av spermier).