Gravad morot
Gravad morot som tillbehör till julbuffén
Gravad morot som tillbehör till julbuffén
Ingredienser (4-6 pers)
400 g morötter
2 dl grovsalt
dillvippor till garnering
1 msk ättika
5 steviadroppar
3 msk hett vatten
50 g dillstjälkar
1 tsk senapsfrö
1 lagerblad
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser till lagen och låt den kallna helt.
2. Sätt ugnen på 200grader. Lägg morötterna (med skalet på) trångt på en bädd av grovsalt i en liten ugnsform. Baka i ugnen i ca 40 min (beroende på morotens tjocklek). Morötterna skall vara lite al dente. Ta ut och låt svalna.
3. Dra av skalet med en liten kniv. Lägg morötterna i en plastpåse tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Låt stå kallt över natten.
4. Vid servering: Skiva morötterna tunt på mandolin eller med en vass kniv. Dekorera med dill. Ha gärna hovmästarsås till.